Skip to content
boerenlandfair-in-westerland

Geschiedenis

Van oudsher vormt Westerland een hechte gemeenschap op Wieringen waarin naast handel het agrarische karakter de boventoon voerde. Daarom tref je in Westerland dan ook prachtige vergezichten over akkers en weilanden aan en Westerlanders die gemeenschapszin hoog in het vaandel hebben staan. Die gemeenschapszin stond aan de wieg van het Dorpsfeest en later de Boerenlandfair Westerland.Kinderen dansen

De allereerste Boerenlandfair ging in 1999 onder de naam ‘Country Fair’ van start tijdens het jaarlijkse Dorpsfeest. Toen nog lokaal en kleinschalig met vijftien kramen, is de Boerenlandfair inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige organisatie met een eigen bestuur dat jaarlijks zorgt voor een regionaal hoogtepunt met een keur aan stands en activiteiten. Brocante, antiek en curiosa, demonstraties, historisch ‘rollend materiaal’ zoals oldtimers of trekkers, zang en dans en natuurlijk speciale aandacht voor de kinderen met een kinderhoek. Ieder jaar weer zet de organisatie een programma neer waarbij er genoeg te vinden en te doen is voor jong en oud. En de Boerenlandfair is ook in letterlijke zin een hoogtepunt. De fair vindt immers plaats op het hoogste punt van het voormalig eiland Wieringen. Dit terrein, het zogenoemde ‘land van Kikkert’, wordt ieder jaar geheel belangeloos beschikbaar gesteld door de familie Kikkert.

High Tea

Sinds de start van de Boerenlandfair is er veel veranderd. Niet alleen het aanbod, maar ook de wijze waarop de Boerenlandfair is georganiseerd en zich presenteert. Na die eerste voorzichtige start trok de – toen nog – ‘Country Fair’ steeds meer bezoekers, ook van buitenaf. En bleek er bijvoorbeeld behoefte aan een plekje waar bezoekers op hun gemak koffie of thee konden drinken. Na een bezoek aan een theeschenkerij in Friesland werd daarom als vast onderdeel van de Boerenlandfair een theetent aan het programma toegevoegd. Deze theetent doet in alle opzichten denken aan de traditionele Britse Countryfairs waar je kunt genieten van een ‘High Tea’. Inclusief prachtig servies en ouderwets lekkere zelfgemaakte taarten. De aankleding en de versnaperingen voor de theetent worden ieder jaar verzorgd door de Tuinclub Westerland.

 

Dorpsfeest en Boerenlandfair

De Boerenlandfair Westerland is onlosmakelijk verbonden met het Dorpsfeest Westerland. Zowel het Dorpsfeest, dat al op zaterdagmiddag begint en waarbij natuurlijk ook de jaarlijkse kermis, de kinderspelletjes en live muziek op zaterdagavond en zondagmiddag horen, als de Boerenlandfair worden georganiseerd door vrijwilligers. Traditiegetrouw gaan de opbrengsten van zowel het Dorpsfeest als de Boerenlandfair naar de Wieringer verenigingen, die ook meehelpen bij de organisatie. Het volledige programma van het Dorpsfeest Westerland vindt u op de website van het Dorpsfeest.

 

 

 

Copyright 2017 Stichting Dorpsfeest Westerland/Boerenlandfair Westerland